Wine Trivia: 15 questions to test your wine knowledge

0

From education to experience, vineyards to wine bars, these trips with charter bus Reno are more than simply entertainment; they are the foundation of a life full of flavor and fun. Here is a 15 question pop test that will be sure to expanse your inner wine lover!

1. A “vertical tasting” focuses on:
A. Wines from the same year but different vineyards or winemakers
B. Wines from the same vineyards or winemakers but different years
C. Tasting wines while standing up
Answer: B. It can be extremely complicated to discern sometimes subtle differences from one year to the next in wines by the same winemaker.

2. When at a restaurant and a small amount of wine is poured to taste, the purpose here is to:
A. See if you like the wine.
B. Make sure it is the wine you thought it was
C. Make sure the wine is not spoiled
Answer: C. The sole purpose of this is to make sure that the wine is not defective. If the wine tastes “off,” but you are not sure if it is spoiled, ask the waiter. If you just do not like the taste of the wine, try it with your food because some wines taste better with food. Chalk it up to a learning experience if you still do not like it.

3. Why should you drink dry wines before sweet wines?
A. To make the sweet wine seem less sweet
B. To make the sweet wine seem full-bodied
C. To prevent the dry wine from seeming overly dry
Answer: C. If you were to drink the sweet wine first, the dry wine might seem unpleasantly dry. Following this order allows you to enjoy multiple wines without having any one wine dominate your senses.

4. What is the dominant grape in Chianti wines?
A. Sangiovese
B. Dolcetto
C. Zinfandel
Answer: A. This is always the main grape in Chianti, and it is usually blended with smaller percentages of other grapes as well.

5. Black pepper, plum, and blackberry flavors describe which wine?
A. Beaujolais
B. Shiraz
C. Pinot Grigio
Answer: B. Shiraz is the most common red wine grape in Australia and comes in a variety of styles. Typically, there will be black pepper or spicy qualities when it is young. When it ages, the fruit flavors, like blackberry and plum, become more pronounced.

6. What does “appellation” refer to in France?
A. Wines with an apple flavor
B. Place of origin of the wine
C. Wines from the mountains
Answer: B. In France (and many other European countries) the government regulates a designated growing area. The name of the growing area is called an appellation.

7. Which does NOT necessarily mean a spoiled bottle of wine?
A. Moldy Smell
B. Bottle Stink
C. Vinegar Smell
Answer: B. This unfortunate trait can show up as the cork is being removed for the bottle. It is a stale and unpleasant odor which should dissipate quickly after the wine has been opened.

8. Reducing the grape crop usually does what for the resulting wines?
A. Intensifies the flavor
B. Lowers the alcohol level
C. Dilutes the fruit qualities
Answer: A. The flavor can become diluted if there are too many grapes on the vine. In many cases, it takes severe pruning to make a superior wine. You might see wines with “low yield harvest” on their label since it can greatly improve the wine.

9. By law, the word “Reserve” may only be placed on which US made wines?
A. Rare vintages available only to select clients
B. Wines aged at least ten years before being released to the market
C. Any wine
Answer: C. Currently, in the US, the term “Reserve” has no legal significance. Some producers use this “Reserve” designation to denote their high-quality wines, but they are free to market their other, possibly lower quality, wines as “Reserve”.

10. How long does it take before a new grapevine would bear fruit suited to winemaking?
A. About six months-year
B. About 3-5 years
C. About 20-30 years
Answer: B. A grapevine needs a few years before its grapes are suitable for winemaking. In general, grapevines should be able to bear good winemaking grapes for about 40 years.

11. What can salty foods do to tannic wine?
A. Make the wine seem even more tannic
B. Diminish the tannic quality
C. Make the wine seem sweet
Answer: A. Salt is a natural flavor enhancer, so if the tannins are a dominant flavor, the salt will further accentuate them.

12. Which French wine is NOT made from the Sauvignon blanc grape?
A. Sancerre
B. Pouilly-Fumé
C. Pouilly-Fuissé
Answer: C. Pouilly-Fuissé is a chardonnay-based white burgundy. Both Sancerre and PouillyFumé are Sauvignon blanc-based white wines from the Loire Valley.

13. Why are red wines usually aged in oak barrels?
A. Stainless steel tanks would spoil the wine
B. To greatly improve the color
C. To improve the wine’s ability to age
Answer: C. The oak barrels also contain tannins (in addition to those already in the wine), which contribute to the wine’s flavor. These tannins have antioxidants to keep the wine from spoiling. As the wine ages, the tannins will mellow and lose their astringency, making the wine more enjoyable to drink.

14. If a wine is described as “hot,” it most likely means it:
A. Has too high an alcohol content
B. Is spicy flavored
C. Is served at warmer than room temperature
Answer: A. This is a negative trait in most table or sparkling wines. Too much alcohol in wine can produce a burning sensation in the mouth and throat while being swallowed.

15. How many basic tastes can the tongue perceive?
A. 156
B. 4
C. 5
Answer: B. The tongue can only identify the basic tastes of Sweet, detected on the tip, Sour, and Salty, detected on the sides, and Bitter, detected on the back. It is the combination of these that make up the myriad of our perceived tastes.

Grading:
15 correct answers:
Get back to work … doesn’t your vineyard need tending?

12 or more right answers:
Wine is more than a hobby for you! Great job. We look forward to seeing you again soon on a tour of our local wine scene.

8-12 correct answers: Well, you may love wine as much as the next guy, but maybe it is time to get out and learn a little more! Don’t worry, we can help. Our local area has TONS of local specialists that will be glad to help bump that score up a few points.

Less than eight correct: Stop what you’re doing and call us. Get your friends, family or fellow wine enthusiasts together and let’s put you in the heart of the local wine scene. Wine bars, tasting rooms, culinary institutes, local sommeliers … The list of places we can take you is almost endless. Oh, and don’t worry, these scores won’t make your permeant transcript!

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.